Fotoğrafta gördüğünüz adam ülkemizde en muhafazakar yayın organlarının bile okuyucularına heyecanla duyurduğu Victoria’s Secret şovun yapımcısı Edward Razek.
Bu şovun bir parçası olup “melek” sıfatını kazanabilecek kadınlar, şovun yapımcılarının deyimiyle kızlar, bu adam tarafından seçiliyor. Ülkemizde gençlerin daha çağdaş bulduğu için takip ettiği kanalların yılbaşı programlarında, en çağdaş gece kulüplerinin duvarlarında Victoria’s Secret moda şovu dönüyor.
Kadın olmanın en zor taraflarından biri kadınlarla ilgili yanlış bulduğunuz herhangi bir konuda söz söyleyecek olursanız hemen psikolojik saldırıya uğrayacak olmanızdır. Bir kadın meleklerin şovunu sevmiyor veya herhangi bir sebepten eleştiriyorsa mutlaka mükemmel kadınları kıskanıyordur. Çünkü kendisi mükemmel olamadığı için eksik kalmıştır. Mükemmellik içinde ukde olmuştur. Asla gerçek bir kadın olamayacaktır.
Oysa Victoria’s Secret şov, yukarıda gördüğünüzden ibaret:
Kızı yaşındaki yarı çıplak kadınlara ne yapmaları gerektiğini söyleyen bir adam. Takım elbisesini çekmiş bu adamın komutları doğrultusunda fantezi malzemesi olmayı bekleyen yarı çıplak genç kadınlar.
Kadınlara sağlıksız ve gerçek dışı güzellik standartlarının dayatılması.
Kadın cinselliğinin erkek fantezileriyle tanımlanan bu standartlara sıkıştırılması.
Victoria’s Secret, ülkemizde de mağazaları bulunan, orta kalitedeki çoğunluğu rahatsız iç çamaşırlarını yüksek fiyatlara satan bir mağaza. Ancak Victoria’s Secret, Edward Razek’in dahiyane pazarlama stratejisi sayesinde aslında bu iç çamaşırlarını değil, erkeklerin onayına öpücükler saçan melek karakterli kusursuz kadın bedenini pazarlıyor.
Ed Razek’in şovu, kadının kendini karşılaştırabileceği ideal vücut ölçüleri belirlenmesine sebep olmakla kalmayıp kendimiz hakkında nasıl hissetmemiz gerektiği ve erkeklere kadınları nasıl algılayıp onlara nasıl davranmaları gerektiği konusunda da fikir veriyor.
Kadınlara erkekler için iyi görünmeleri, erkeklere de hayatlarındaki kadından bu şekilde görünmesini beklemeleri gerektiği mesajı veriliyor.
Bu kadınların güçlü kadınlar olduğu, şovun aslında kadın cinselliğinin özgürce sergilenebilmesiyle ilgili olduğunu savunanlara, anlamsız kıyafetler içinde daima gülümseyerek oyuncak bebeklere dönüştürülen, yalnızca fiziksel özelliklerine odaklanılarak insanlıktan uzaklaştırılan kadınların nasıl güçlü olabileceğini sormak gerek.
Genç kadınları nesneleştirilerek seksizmi beslemenin ve kadınların yalnızca görüntüleri üzerinden değerlendirildiği bir görselliği pazarlamanın zararsız eğlence olarak tanımlanabileceği fikri tamamen bir zırvadır.
Her yılbaşında sahte muhafazakarların salyaları akarak izlediği şov, moda ve eğlencenin ötesinde, güzellik standartları, para, kadının nesneleştirilmesi ve kadının özgürlüğü ile doğrudan ilgilidir.
İngiltere’de üç öğrenci Victoria’s Secret’ın vücut isimli bir sütyeni pazarlamak için “mükemmel vücut” sloganıyla yaptığı kampanyayı eleştirmek için aşağıdaki görseli hazırladı ve başlattıkları imza kampanyası sayesinde sloganın ve kullanılan görselin kaldırılmasını sağladılar.
Yakınlarımızda da benzer gelişmeleri görebilmek güzel olurdu.